Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Zorg bij jou: digitaal transformeren vanuit stevige basis en samen met bewezen partners als BeterDichtbij

Zorg bij jou heeft een duidelijke missie: samen zorg dichterbij de patiënt brengen. Al bijna 12.000 Nederlanders worden op dit moment gemonitord via het nieuwe zorgconcept, een initiatief van de zeven Santeon ziekenhuizen. BeterDichtbij is vaste partner binnen Zorg bij jou, als landelijke communicatiedienst van en voor de gehele zorgsector. Wat brengt deze samenwerking, en wat zijn de drivers achter het groeiende succes van Zorg bij jou? Een gesprek met directeur Siebren van der Kooij en Frans Grutters, manager van het medisch servicecentrum.

Oudere man met Zorg bij jou

De zomervakanties zijn net begonnen als we elkaar spreken, en trots blikken Siebren van der Kooij en Frans Grutters terug op het eerste half jaar van 2024. De eerste negen hybride zorgpaden zijn in gebruik genomen. Ook monitoren ziekenhuizen elkaars patiënten al via Zorg bij jou, wat uniek is in de Nederlandse gezondheidszorg. Het Zorg bij jou platform is bovendien klaar voor livegang kort na de vakanties. Het platform is ontwikkeld op basis van de wensen en eisen van de monitoringsverpleegkundigen en maakt het voor hen mogelijk om binnen één applicatie alle informatie te zien en acties uit te voeren om patiënten kwalitatief te monitoren.

“We hebben een aantal kritische mijlpalen gehaald die laten zien dat we de uitdaging aankunnen,” vertelt Van der Kooij. “Ik ben in het bijzonder erg trots dat ziekenhuizen nu al voor elkaar patiënten monitoren. Dit is echt revolutionair, en klaar ook om op te schalen in Nederland.”

Maar eerlijk is eerlijk: het gaat niet allemaal vanzelf, vertelt Siebren verder: “We zitten echt midden in de transformatie. We raken veel punten die complex zijn. De transformatie van zorg, transmurale zorg, het interoperabel krijgen van data over organisaties heen, de samenwerking met verschillende partners. Dat zijn echt de noten om te kraken om dit succesvol te maken.”

Missiegedreven werken

Met steun van alle zorgverzekeraars, en samen met vaste partners zoals BeterDichtbij, Sananet en Luscii, is eind 2023 het IZA transformatieplan van Zorg bij jou goedgekeurd. Kort erna trad Siebren van der Kooij aan als directeur, waarmee ook de opbouw van het Zorg bij jou team begon. Een team dat zich vol toelegt op het succesvol transformeren van zorg op het juiste moment, dichtbij en rond de patiënt met de inzet van de beste technische oplossingen.

Net als BeterDichtbij, is Zorg bij jou een initiatief vanuit de zorgsector zelf. Een andere overeenkomst is dat beide organisaties hun dienst beschikbaar stellen aan de gehele zorgsector, ook voor thuiszorg en huisartsen bijvoorbeeld. Van der Kooij vertelt: “De transformatie vindt plaats in het zorgorganisaties zelf natuurlijk, maar wij ondersteunen waar nodig zodat zij een vliegende start kunnen maken. Dus de kennis en ervaring die organisaties opdoen, wisselen we zoveel mogelijk uit. Zo trek je echt samen op, en benut je elkaars ervaringen ten volle.”

Focus op transformatie naar hybride zorg

Frans Grutters van het Zorg bij jou team, stuurt het medisch servicecentrum aan. De eerste maanden zitten erop en hij merkt al dat de medewerkers goed op elkaar ingespeeld raken en patiënten samen zorg bieden. Zo draagt Zorg bij jou bij aan de continuïteit van zorg.

Grutters vertelt over de zorgvuldige stappen die worden gezet om deze nieuwe manier van samenwerken op te tuigen: “Voordat we een nieuw ziekenhuis of afdeling aansluiten, vindt er eerst een kennismaking plaats tussen de monitoringsverpleegkundigen vanuit Zorg bij jou, de lokale monitoringsverpleegkundigen en zorgverleners op de afdeling. Daardoor bouw je het vertrouwen op, wat essentieel is als je patiënten gaat overdragen naar medewerkers van een andere organisatie. Uiteraard blijft het spannend, en houden de verpleegkundigen en artsen in het begin nog een oogje in het zeil. Maar we zien dat ze dat ook snel weer loslaten. Want het gaat goed, het werkt, en ze houden elkaar goed op de hoogte via het dossier.”

Vertrouwen als sleutel tot succes

En juist het opbouwen van dit vertrouwen, is de sleutel tot het groeiende succes van Zorg bij jou. Ook het vertrouwen in bestaande processen, waarop voortgebouwd wordt. Frans vertelt: “We werken verder vanuit de basis die al is gelegd. Elk van de zeven Santeon ziekenhuizen heeft ervaring met monitoring en heeft ook een eigen monitoringscentrum. Zorgverleners zijn dus gewend om hun patiënten met thuismonitoring over te dragen aan eigen collega’s. Zo is het nog maar een ‘klein’ stapje naar een landelijk medisch servicecentrum, zoals dat van Zorg bij jou.”

Makkelijk werken met BeterDichtbij API

Vanuit vertrouwen zijn ook de keuzes voor vaste partners binnen Zorg bij jou gemaakt. Samen met Luscii en Sananet voor thuismonitoring, is voor BeterDichtbij als landelijke communicatiedienst gekozen. “BeterDichtbij heeft een bewezen propositie en wordt volop ingezet in de Nederlandse zorg. We hebben een gezamenlijke missie, allebei een duidelijke positie. En we zijn beide bereid om ons hier volledig voor in te zetten, ook als dat betekent dat je dienst hiermee op een andere manier wordt ingezet,” aldus Van der Kooij.

In de zomer van 2024 wordt gebouwd aan de BeterDichtbij API voor zorgverleners, die als eerst zal worden gebruikt door Zorg bij jou. Met deze API kan het BeterDichtbij berichtenverkeer in andere digitale diensten volledig geïntegreerd worden. “BeterDichtbij is de plek voor de communicatie met patiënten. En door de integratie van BeterDichtbij in het Zorg bij jou platform, kunnen zorgverleners gemakkelijk met BeterDichtbij werken. Voor zorgverleners prettig, zodat zij vanuit één plek kunnen werken, ” aldus Siebren.

Toekomst: in beweging verder bouwen

Terwijl Frans en Siebren de vakantieperiode ingaan, kijken ze ook al met veel plezier vooruit naar de periode erna. “Onze ambitie is om Zorg bij jou breder in te zetten dan alleen bij ziekenhuizen. Dat is natuurlijk waardevol voor patiënten die doorstromen naar andere zorgverleners en daarbij van dezelfde diensten gebruik blijven maken: die zijn al vertrouwd met thuismonitoring en dezelfde techniek.”

En zo beweegt Zorg bij jou naar steeds meer hybride zorg in Nederland, samen met haar partners.

Siebren van der Kooij
Siebren van der Kooij, directeur Zorg bij jou
Frans Grutters
Frans Grutters, manager van het medisch servicecentrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is ook verschenen in het nieuwste whitepaper van BeterDichtbij, een special voor staf en management. Digitalisering speelt een sleutelrol bij het toekomstbestendig maken van de zorg. Maar wat betekent dit voor jou als stafmedewerker of zorgmanager? Het nieuwste whitepaper van BeterDichtbij biedt een diepgaand inzicht in hoe jij als professional kunt bijdragen aan de zorg van morgen. Download het hier >